1. Bedre portretter.

Jeg ser denne feilen bli gjort ofte blant mine foto studenter. Man skal ta en selfie eller et portrett av andre og man fotograferer det slik at det blir for mye luft/tak etc over hodet.

HUSK! Portrettet ditt blir mye bedre og sterkere ved at du får med mer av kroppen til den som blir portrettert enn all den unødvendige luften over hodet.

Igjen litt av den samme feilen da det kommer til komposisjon av et portrett. Drepende kjedelig å ha med så mye tak, jeg vil se det jenta ser på.

LYS!LYS!LYS! Det er noe av det viktigste da det kommer til fotografering. HVOR kommer lyset fra? Hva vil du si med bildet ditt? Hvis du vil ha et portrett uten for mye skygger og kontraster i ansiktet, gå da foran et vindu. På bildet nr 1 kommer dagslys inn fra siden og dette skaper skygger som er forstyrrende og jeg har glemt å skru av lampelyset i bakgrunnen som skaper en orange boble ved hodet .

På bildet nr 2 får jeg dagslyset helt frontalt på hele ansiktet som skaper et mye mer soft fint lys og utrykk.

2. SKITTEN LINSE

Vi har mobilkamera i veska eller i lomma og det er lett å få smuss og fingeravtrykk på linsene. Dette gjør en STOR forskjell på bildene dine med en ren linse eller ikke. Tørk av den forsiktig med f.eks en brille klut.

Hvis du fotograferer et landskap i motlys og du har skitten linse, så kan du se hvor stor forskjell det gjør på bildet. Kjenner du deg igjen?

3. GÅ NÆRMERE MOTIVET DITT.

Hvis du føler du har et motiv du vil ta bildet av HUSK at bildet blir mange ganger SÅ mye bedre ved at du går nærmere. Se på FØR bildet, her er til og med bilnøkklen min med. Trenger jeg det hvis jeg skal ta et mat bildet? Svaret er NEI! På etter bildet har jeg tatt med meg asjetten til et vindu, slik at dagslyset kommer på motivet OG gått mye nærmere. Skap et mat bildet slik at du faktisk har lyst på å spise det du ser.

4. LANDSKAP

Hvis man fotograferer et landskap og har en horisontlinje så er det veldig viktig at denne er rett. Snor rett vil jeg si. For å få til dette så er det gunstig å benytte seg av et rutesystem eller grid som det kalles.

På Iphone, går du til – Innstillinger – Kamera – Huk av for rutenett – gå tilbake til kamera ditt og nå ser du at du har fått opp 9 ruter. Dette hjelper deg til å sette bedre og sterkere komposisjon slik at du igjen skaper bedre bilder.

På Android telefoner er det litt forskjellige hvor denne innstillingen er men sjekk – Kamera – og så kan du velge grid/rutemønster/rutenett. Hvis du ser på Etter bildet så ser du jeg har dette rutesystemet på mitt skjermbildet og igjen mye enklerer å bruke det for å rette opp f.eks en horisontlinje.

5. INTERIØR

Fotografering av interiør er utfordrende. Vær forsiktig med å bruke vidvinkel linsen (hvis du har dette på mobilkamera ditt) Vi ser altfor mange bilder fra bolig annonser hvor dette brukes for at rommet skal se større ut. På bildet nr 1 blir det fryktelig mye gulv, teppe og stolben og ikke minst tak. På bildet nr 2 har jeg zoomet meg inn litt nærmere (rommet er også her ferdig stylet) LEGG MERKE TIL til alle de små detaljene på benken bak til putene som er ordnet. Dette er veldig viktige detaljer da det kommer til interiør. Har du lys på bordet så tenn disse.

Noen få små fototips til deg som jeg håper hjelper slik at DU kan ta bedre bilder med ditt Mobilkamera.

Masse Lykke til og ha en FotoFin dag.

klem Mona