Hva er en silhuett?

Det er en betegnelse på en bildemessig framstilt figur der omrisset er det som identifiserer figuren.

Portretter i form av silhuetter var særlig poulære på 1700 og 1800 – tallet før fotograferier ble vanlige.

Silhuettkunstnere reiste rundt i Norge og lagde slike type portretter som oppdrag, særlig for velstående personer.

I dag kan vi skape slike bilder ved hjelp av f.eks mobilkamera.

For å få til det har jeg lagd noen tips til deg hvordan bildene kan bli bedre, for mørke silhuetter kan være veldig iøynefallende og fantastisk stemningsfulle motiver.

De gjør seg også veldig godt på f.eks Instagram ettersom de bør være enkle, grafiske og med et vakkert lys bak.

Her er mine 5 beste tips til deg for å få til dette.

  1. LYS, det beste lyset for dette er ofte soloppgang og solnedgang, da man har det softe vakre lyset. Da solen står lavt på himmelen og det er enklere å fange en silhuett til bildet ditt.
  2. MOTIVET, kan være så mangt. Fint med en person i et landskapsbildet eller et kjæledyr men også et enkelt tre mot himmelen skaper en historie og et mer spennende bildet enn bare f.eks en himmel.
  3. Hvis du fotograferer med mobilkamera er trikset og undereksponere bildet ditt (gjøre det mørkere) se video. Hvis du ikke gjør dette vil du ikke kunne skape silhuetten.
  4. VIKTIG at bakgrunnen din er så nøytral som mulig, slik at silhuetten kommer tydelig frem.  En høyde eller en fjelltopp eller ved en sjø/hav. Denne effekten kan du også få til inne, ved å plassere en person foran et vindu.
  5. VINKLER OG KOMPOSISJON. Gå gjerne litt ned i knærne  slik at du fotograferer nedenfra og opp at det da blir enklere å få mer av motivet fra ev bakgrunn, det beste er at det bare er himmel bak motivet.

Ønsker deg en FOTOFIN dag og masse lykke til.

Klem Mona